Terrorism stinker

Jag blir ledsen när jag ser på nyheterna eftersom det är så många jobbiga saker som händer i världen. Jag tänker på saker som har hänt nyligen, som terrorattentaten i Barcelona, och dådet i Åbo, som också utreds som ett terrorbrott. Det är så oerhört viktigt att inte bli avtrubbad för dessa fruktansvärda händelser som drabbar oskyldiga personer när terrorbrotten händer om och om igen. Det är så viktigt att visa att man tar avstånd från det och att stå upp för demokrati, allas lika värde och rätten att leva i ett öppet mångkulturellt samhälle där vi alla respekterar varandra. Där vi värdesätter varandra oavsett religion, kön, sexuell läggning, etnicitet. Vi är alla lika mycket värda, och vi har alla samma rättighet att leva i ett öppet samhälle. Min farmor kom ifrån Finland och jag har därför finskt ursprung också. Det fruktansvärda och oerhört fega dådet i Åbo riktade sig mot kvinnor. Det hade kunnat drabba mig. För att jag är kvinna, och för att jag vill leva i ett öppet samhälle. För att jag vill röra mig ute när jag vill och vara klädd som jag vill. Hur stoppar man terrorism? En bra fråga, och hur ska jag kunna svara på den? Jag är bara en vanlig Sandvikenbo. Men det är värt att fundera på det. Går det att stoppa terrorism? Det måste gå. Jag beundrar forskare som inriktar sig på de här frågorna eftersom kunskapen i hur man förhindrar terrorbrott är så oerhört viktig. Utbildning och kunskap. Det viktigaste som finns. Hur stoppar man en terrorist? Någon som bara har bestämt sig för att begå ett fruktansvärt och oerhört fegt brott mot oskyldiga människor. Ett slag, ett fegt slag mot det finaste vi har. Ett slag mot demokratins hjärta. Det är där terrorn slår så hårt. Mot vårt öppna samhälle, och mot demokratins hjärta. Men vi får inte hindras i våra dagliga liv av det. Det är så viktigt att värna om demokratin. Yttrandefriheten. Religionsfriheten. Jag önskar att jag hade svar, men jag har bara frågor. Kanske får man tänka som de förklarade på nyhetsmorgon i teve fyra. Det är svårt att skydda sig mot ett terrorattentat. Men man får också tänka att risken att det drabbar mig är så oerhört liten. Men jag vill inte att det ska drabba någon. Kanske får man också tänka om man ska åka någonstans; Vad gör jag om det händer? Hur förbereder jag mig mentalt på det? Dessa fega kryp som utför terror brott får inte göra så att vi inte vågar röra oss ute i världen. De får inte begränsa vår rörelsefrihet. Därför är det så viktigt att stå upp för demokrati, öppenhet, och att inte vara rädd. För det är vad terrorister vill att vi ska känna. Förlamande och begränsande rädsla. Men de ska inte få lyckas. Terrorismen ska ALDRIG få vinna. Det är demokratin och öppenheten som ska vinna. Och hör sen!

Miljöförstöring från ett spaceigt perspektiv

Det är så knasigt. Det finns en enda planet som har så bra förutsättningar för liv som jorden. Jorden är faktiskt perfekt att bo på, med god luft, rent vatten, och jord som man kan odla mat i, och en fin natur. Det finns fler planeter med tänkbara förhållanden som är lämpliga för mänskligt liv. Så kallade exo-planeter. Men vi vet inte säkert, och om vi fick nys om att en av dessa planeter är ett lämpligt ställe att bo på, så vet vi inte hur vi ska ta oss dit. Och sannolikheten att vi skulle kunna ta oss dit under en livstid är mycket liten. Rymden är en ogästvänlig plats, och vi har gjort den betydligt ogästvänligare, med allt rymdskrot som vi har dumpat och som går i omloppsbana runt jorden. Vissa av dessa rymdskrot är stora som bussar. Det går inte att bo på någon av de närmsta planeterna i vårt solsystem, och det vet vi om. Ändå förstör vi jorden. Vi förorenar vattnen, luften och jorden, och utarmar våra naturresurser. Om naturresurserna på jorden skulle jämföras med ett bankkonto så har vi övertrasserat det med råge flera gånger om. Vi är det enda djuret på den här planeten som håller på att förstöra planeten. Om man skulle föreställa sig hur stor jorden är i förhållande till rymden så är jorden så ofattbart liten. Mindre än en liten ärta. Mindre än ett nålsöga, en liten elektron. Kanske ännu mindre. Ändå ställer vi till krig och bråkar med varandra för att du tycker si, och jag tycker så. Och vi kan verkligen inte acceptera att både du och jag har rätt till en egen åsikt. Till råga på allt så anser vi människor att vi är det intelligentaste djuret på den här planeten. Men det vi faktiskt gör är att vi förstör en natur som vi aldrig kan få tillbaka för en massa papperslappar med olika valörer av siffror på. Det är knasigt. Det är ännu knasigare. Det är jätteknasigt. I kubik. Det är dags att börja vara snäll mot den här planeten, och undertecknad är definitivt en person som kan bli bättre på det. Det finns faktiskt mycket som man kan göra som inte innebär någon större förändring i vardagen. Förändringar är bara jobbiga ett litet tag, sen är de gammal vana. Här kommer en lista på några saker som man kan göra;
 
Samåka, och åka kollektivt
Äta vegetariskt flera gånger i veckan
Dra ner på shopping. Undvika att handla saker som man inte behöver
Använda tygkassar när man handlar, och även undvika onödiga förpackningar
Använda lågenergilampor
Inte flyga så ofta, eftersom flygbränsle tär på jordens resurser
Sopsortera
Se till att vitvaror är relativt nya, eftersom de drar mindre energi än gamla vitvaror
Handla närproducerad mat
 

vitblommiga tapeter

Kaos hemma i min lägenhet. Jag ska få rustat och nya tapeter hemma. Jag ser fram emot det och det kommer att bli helt annorlunda och ljusare hemma med vita tapeter och en ljusgrön fondvägg med vitt i. Jag har ägnat mycket tid åt att plocka ihop saker och städa upp i lägenheten. Det blir en ändring i mina rutiner som gör att jag blir tröttare men det kommer att bli bra när det blir klart. Jag fick också städa bakom spisen och det var länge sedan som det blev gjort. Jag är morgontrött och målarna kommer tidigt. Kvart över sju. Men jag är betydligt mer folkskygg än jag är morgontrött så jag tar mig upp i tid. Rusten kommer att ta ungefär en vecka, så till helgen kommer jag att ha en fin, nymålad och omtapetserad lägenhet. Det kommer också att bli lättare de följande dagarna eftersom jag kommer att vara på mitt jobb hela dagen och komma hem när målarna har gått hem för dagen. Jag kommer att ha mina vanliga rutiner så gott som i alla fall, från och med i morgon. Jag kommer också att kunna laga mat på kvällen. Och så kommer det att bli spännande att komma hem och se vad målarna har gjort. Min lägenhet behöver verkligen en uppfräschning! De flesta av mina saker är nerpackade i flyttkartonger nu och jag klarar mig faktiskt riktigt bra utan saker. Jag har listat de tio saker som jag skulle ha svårt att klara mig utan.
 
Fiolen
Mobilen
Nycklar
Plånbok
Kaffebryggare
Datorn
Teve
Kläder (räknas som en sak).
Busskort
Min säng, annars blir det svårt att sova.