Föreläsning om trädgårdsodling!

I dag har jag varit på en intressant föreläsning om att odla på balkongen, i villaträdgården och att odla i pallkragar. Det var en inspirerande föreläsning och först ut med att inta föreläsningsscenen var Wij trädgårdars trädgårdsmästare Lars Krantz. Han berättade om olika jordar och deras kvalitéter, men även om beskärning av äppelträd och visade de olika skotten och berättade om dem. Han visade också sådd av ett av hans favorittagetesfröer, Linnétagetes. Han berättade också om urban trädgårdsodling på ett hus i Manhattan i New York. Där odlades ätbara växter och när Lars Krantz frågade odlarna varför de inte odlade på den fina ön Long Island utanför New York så svarade en av dem som heter Ben; - Vi vill inte vara i paradiset, vi vill skapa paradiset. Lars Krantz är en duktig föreläsare och trädgårdsmästare som verkligen kan berätta så att alla i publiken lyssnar intresserat. Han visade också olika trädgårdsredskap som till exempel pendelhacka och en liten trädgårdshacka som kom från Alhambra. Han berättade också att det var kompostering och hans intresse för detta som fick honom att välja trädgårdsmästaryrket, vilket hela trädgårdssverige är tacksamma för! 
 
Nästa föreläsare på tur var Trädgårdsföreningen Liljekonvaljen som jag är glad att jag fick veta om eftersom jag inte kände till den förut. De har olika odlingsgrupper som rosgruppen, köksgruppen, trädgårdsvandragruppen och örtagruppen och en årlig trädgårdsmarknad på Smedsgården i Sandviken. De har också olika kurser som till exempel att gjuta i betong och jag tycker att det låter spännande och roligt. De brukar också göra olika resor några gånger per år bland annat till någon trädgårdsmässa. I år åkte de till Älvsjö och Nordiska Trädgårdar. De åker också på en tvådagarstur och tittar på olika trädgårdar, och en annan av deras resor går till fina Wij Trädgårdar i Ockelbo. 
Sist ut på denna intressanta föreläsning var två damer från Växtzon 4 som är en trädgårdshandel i Överhärde i Valbo. Den första föreläsaren är hemkunskapslärare i grunden och hade sin tonvikt på ätbara växter. Hon hade bakat en aroniakaka som hon bjöd på. Hon berättade också om Aronia som är en fin buske med ätbara bär som bör frysas innan man gör saft, sylt eller marmelad på dem. Bären är nyttiga och innehåller antioxidanter och motverkar åldrande. Sedan berättade hon om svarthallon som är god att ha i pajer, och blåbärstry som är en ätbar buske som inte får förväxlas med blåtry som är giftig och kan ge illamående och kräkningar. Hennes kollega hade också gjort en klätterställning för squash, och succini som gör att man kan odla den exempelvis på balkongen. Hon skämtade också om att man kunde spela harpa med den eller ta med klätterställningen till stranden om man kände för det och då skrattade publiken roat! Hon var en inspirerande föreläsare och det finns hopp för min balkong när det gäller utsikter att ha gröna nyttiga ätbara växter på den. Hon berättade också om en äppelsort som jag har glömt vad den heter Vieneräpple tror jag. Den äppelsorten hade en rödaktig insida. 
Hennes kollega från Växtzon 4 berättade att hon var arkitekt i grunden och var intresserad av rummet och att inte trädgård var hennes huvudsakliga intresse och berättade sedan glatt att det var därför hon öppnade en trädgårdshandel. Hon visade en planritning på sin trädgård hur den hade sett ut med en stor del som hon använde till odling och en mindre del av trädgården som hennes man bestämde över. Sedan visade hon publiken bilder på en helt otrolig trädgård som gjorde att vi nog tappade andan allihopa. Det var en köksträdgård med ätbara växter och buskar och små träd. Hon hade också en del av trädgården som var vigd åt fina prydnadsväxter, eller onyttiga växter! Där fanns också viloplatser där hennes familj och vänner kan sitta och koppla av och se ut över trädgården. Det var en mycket inspirerande föreläsning som jag är glad att jag var på. Det kan löna sig för inspirationen att traska iväg till biblioteket någon gång inte allt för sällan. För vi har ett riktigt fint folkbibliotek i stan som vi kan vara stolta över! 
 
Det här är en bild från min balkong. Påskliljorna är köpta på rea men det spelar ingen roll. De här fina vårlökarna sprider glädje och skapar stämning. Vill man må bra och känna sig tacksam över det man har och uppskatta skönheten i tillvaron så ska man omge sig med växter! Och kanske också som bilden nedan visar, en spännande lånebok från biblioteket. Trevlig lördag på er.