Ronnie och Tova flyttar till hus!

Jag fick följa med min bror Ronnie till huset som han och hans sambo Tova skrev på kontraktet till redan samma dag. Det är ett riktigt fint fritidshus som ligger i Kungsberg mitt emot den alpina anläggningen. Jag är glad att brorsan och Tova äntligen har köpt hus ihop och det ska bli roligt att åka dit ut och hälsa på. Två stycken av brorsans kompisar åkte också ut till huset samma dag och kommenterade att brorsan inte skojade när han sa att han hade Kungsberg alldeles utanför husknuten. 
 
Farstukvisten. På verandabänken syns också en liten spark i smide som jag tyckte var en rolig detalj. 
 
Huset. Den gigantiska snöhögen framför har jag lyckats undvika att få med i kameralinsen! 
 
Vagnhjul. Jag tycker att det här är en rolig detalj på farstubron utanför bastun. 
 
Braskamin. Jag tog med fiolen och spelade några låtar och det var stämning att spela fiol vid kaminen. Och när jag rundade av konserten med att spela Björklundarnas polkett med tillhörande golvstamp i slutet av andra reprisen tjoade brorsan glatt från övervåningen att -nu är stugan verkligen invigd! 
 
Hem ljuva hem! 
 
Litet uthus
 
Istappar
 
Ronnie och Tova valde att köpa ett mindre hus med ett bättre läge och i Kungsberg har de verkligen fått ett kanonläge med berget alldeles utanför husknuten. På vinterkvällarna när det är kvällsåkning har jag hört att utsikten från berget med alla upplysta pister ska vara helt trolsk. 
 
Henry Björklund
2018-04-30 @ 20:52:06

Hej!
När jag sökte på Björklundarnas polkett fann jag din blogg och läser om hur du ’invigde’ en stuga med bl a denna polkett. Det är kul att låten lever vidare i Sandviken. Den är ursprungligen från Åryd i Småland, där den kallades Schottis från Åryd, som jag minns det. Jag hörde låten i mitten på 70-talet i ett program som Magnus Gustavsson höll i på Radio Kronoberg i Växjö. Jag hade då varit med ett tag i dåvarande Sandvikens Spelmanslag och introducerade den här låten vid en övningskväll i Norrsätra. Sedan fick den här låten något av ett eget liv och användes i flera nybörjarkurser. Och fick så småningom nytt namn och en taktändring. Polketten spelas av bl a
Älvdalens Spelmanslag, men då utan den karaktäristiska glidningen på a-strängen. Versionen med ett stamp i slutet på andra reprisen har jag dock aldrig hört.

Svar: Jag fick lära mig Björklundarnas polkett när jag hade spelat folkmusik ett tag på musikskolan. Där spelade vi den med ett stamp i slutet av andra reprisen, men den kan säkert spelas med många olika tolkningar. Jag tycker att det är en rolig låt som man blir glad av att spela och de som lyssnar på den brukar också tycka om låten!
Erika Hellström

Henry Björklund
2018-05-07 @ 18:59:01

Björklundarnas Polkett har åter igen tagits upp på Sandvikens Spelmanslags låtlista enligt uppgift.
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0