Europe, this is The Alien calling!

Jag har fått googla mycket om att resa bort och vad man ska tänka på när man är utomlands och det är mycket. Jag har lärt mig hur man ringer hem från utlandet och jag slår +46 och sedan tar jag bort första nollan i mobilnumret och sedan slår jag telefonnumret som vanligt. Det blir enklast om jag tänker på att ringa till mig själv från utlandet och ser hur det telefonnumret skulle se ut för då kommer jag ihåg hur jag ska ringa till någon släkting och berätta om min utlandsresa. Jag har också kollat om min telefon har roaming europe. Den ska tydligen vara registrerad hos mobiloperatören för att man ska kunna ringa från utlandet till Sverige med kontantkortet. Jag fick veta att det finns någonting som kallas för ICC-nummer och som står på kontantkortet som finns i mobilen. På kontantkortet finns också något som kallas för pukkod och den koden kommer jag att behöva slå om jag av någon anledning har slagit fel kod för att öppna min mobiltelefon och telefonen spärras av den anledningen. Det kommer jag att behöva kunna för om jag slår fel kod till mobilen flera gånger och telefonen spärras i utlandet så kan jag inte direkt promenera in på Teliabutiken runt hörnet och fråga om de kan hjälpa mig. Jag har också skaffat mobilt internet eftersom telefonen är viktig när man är på resande fot och installerat en massa appar som jag inte hittar på nu, men de är installerade i alla fall! Jag fick helt enkelt försöka mig på att ta bort skalet från mobiltelefonen, något som jag inte har klarat av själv förut och sedan pilla loss kontantkortet och skriva upp ICC-numret och pukkoden. Jag fick rita en liten karta 4 dummies så att jag skulle kunna sätta tillbaka kontantkortet rätt igen eftersom jag skulle kunna lyckas sätta i det fel. Men det gick bra med min karta med pilar. Alla sätt som hjälper en att inte schabbla till det är bra. Min telefon var tydligen registrerad men det är i alla fall bra att jag nu kan öppna skalet och ta ut kontantkortet själv. Jag har också läst på om tidszoner och det var komplicerat. Jag erkänner att jag inte förstod innebörden av ordet före och ordet efter och de orden är viktiga att förstå betydelsen av när man ska förstå hur tidszoner fungerar. Men om solen går upp klockan tolv i Sverige så är vi en timme efter England där solen går upp klockan elva tror jag att jag har fattat det rätt. Italien har samma tidszon som Sverige och tiden är samma. I Thailand är tiden +7 från GMT (Greenwich mean Time). Det vill säga att klockan är 17:00 i Thailand när den är elva i London. Och i Thailand är tiden +6 från Sverige och det betyder att när klockan är tolv i Sverige så är den 17:00 i Thailand. Det finns också något som kallas för universell tid och också centraleuropeisk tid. Och så finns det en datumzon och bor man vid den så går det tydligen att ordna så att man får fira sin födelsedag två gånger! 
 
Jag har också fått lära mig vad en reseadapter är. Senast jag ringde från utlandet var från en telefonkjosk för de hade sådana på den tiden. Och det var inte jag som ringde, det var mina föräldrar. På den nivån är det; jag är verkligen en ovan resenär. Jag visste inte ens att det var en reseadapter jag skulle ha, bara att jag behövde en pryl så att elen skulle funka. Jag beställde en reseadapter från elgiganten (den första bilden) och trodde att jag hade beställt rätt pryl men jag fattade inte hur den funkade eller vad jag skulle ha den till när jag reser utomlands. Jag mejlade brorsan på facebook och han sa att jag visst hade beställt en reseadapter som länder utanför europa behöver ha för att ansluta elektriska prylar som mobiltelefon eller kamera till eluttag i Europa. Han skickade en bild på reseadaptern som jag behövde och nu hajjade jag. Eluttagen är inte likadana i alla europeiska länder och för att jag ska kunna ladda min mobiltelefon eller digitalkamera så behöver jag en reseadapter med olika eluttag som passar till andra länders eluttag. Jag var till Elgiganten och sa att jag ville få pengarna tillbaka för den reseadapter som jag köpte fel och gick in på servicecenter på Elgiganten. Jag hade med mig reseadaptern och kvittot och fick prata med en personal som hjälpte mig. Jag fick pengarna tillbaka och det var tur att jag inte hade öppnat förpackningen. Jag är inte van att reklamera saker heller och personalen på resurscenter hjälpte mig med pappersjobbet och sedan visade han mig till kassan. Han sa att jag skulle ta med mig ett papper som jag fått av honom och vid kassan förstod jag inte vad jag skulle göra. Men jag visade pappret och sa att jag ville få pengarna tillbaka. Jag fick mycket riktigt pengarna tillbaka, men jag var förvirrad. Jag frågade kassapersonalen om fakturan och berättade att jag inte hade betalt den. Damen i kassan sa vänligt att det skulle jag göra med pengarna som jag fick av henne för reseadaptern som jag inte skulle ha. Jag är inte så van att reklamera saker heller. Det är osocialast att strunta i det, men det känns bra att säga till och göra ett återköp när jag köpte fel pryl. Jag var nervös och jag tappade både plånbok och mynt framme vid kassan men jag klarade av det. Känner mig visare nu och jag passade också på att gå en sväng i Valbo köpcentrum och kolla i lite affärer och så käkade jag middag på IKEA. Trevlig onsdag på er! 
 

Jag ska köpa vingar för pengarna!

Jag köpte en resetidning på Maxi idag och har läst den. Den där resetidningen kommer nog att bli läst från pärm till pärm för det är som att resa bort när jag läser den. Det var så länge sedan som jag reste bort och det drömmer jag verkligen om att göra nu. Jag har läst om Nice och invånarna i den franska staden kallas Nicoiser. Tror jag att det stavas. Och om en konstnärsby på Mallorca och cykelturer i Belgien och om Maourierna på Nya Zealand. De befolkade Nya Zealand från början och jag har läst om deras kultur. Huvudstaden på Nya Zealand heter förresten Wellington. Och så har jag läst om spa och kurorter på Thailand och om att åka vespa i Rom. Det känns som sagt som att resa bort i höstmörkret när jag läser den där tidningen. Att resa är att få en större förståeles för andra kulturer och att bli öppnare. Jag är nog ganska inrökt och behöver komma ut lite. Det blir en spännande utmaning och jag tror att jag kommer att utvecklas av att resa bort.
 
Det här är ett kort från en resetidning från en resebyrå och det är inte den tidningen som jag läser nu. Det står mest om resmålen i den och det är fina bilder. Men jag tycker mycket bättre om att läsa i en resetidning där reportrarna har besökt resmålen och gjort reportage om dem. 
 

SD, Fotografiska och Vilks rondellhund

Jag kommer i alla fall kunna säga att jag kämpade emot om SD tilldelas viktiga poster i regeringen efter valet. Jag vill inte tänka på hur samhället skulle kunna se ut om Sverigedemokraterna fick mer att säga till om i politiken. Jag tittade på nyheterna igår och då berättade nyhetsuppläsaren att Fotografiska muséet i Stockholm hade tillfrågat partierna om de skulle vilja skicka in fem olika fotografier som visar hur de vill att deras vision av samhället ska se ut efter valet. Alla partier skickade in fem fotografier. Sverigedemokraterna skickade in en bild på Vilks rondellhund som är en karikatyr på profeten Muhammed. Det rasistiska partiet skickade också in fyra pixlade bilder på rondellhunden och bara en av de fem bilderna var skarp. Fotografiska museéet vägrade att ta med bilderna i utställningen eftersom den kunniga och proffsiga personalen på Fotografiska anser att en bild på Vilks rondellhund inte är helt optimal att publicera på en utställning eftersom det kan utgöra en fara att ställa ut den bilden. Fotografiska muséet ansåg vidare att det enda foto som SD valde att ha med och de fyra suddiga fotografierna på samma bild inte var vad muséet efterfrågade. Muséet ansåg inte att dessa bilder visade tydligt vilket samhälle SD vill ha efter valet. Vilk, som har gjort bilden på rondellhunden dök upp på vernissagen av utställningen med ett foto på rondellhunden och media och andra ansåg att han kuppade in hunden på Fotografiska muséet. Sverigedemokraterna har inte skickat in några nya bilder som visar vilket samhälle de vill ha efter valet så nu hänger det fem tomma ramar på Fotografiska muséet i Stockholm som "visar" vilket samhälle SD vill ha. Det finns också en förklaring från fotografiska muséet om varför ramarna är tomma. I en tidningsartikel som jag läste i en kvällstidning så skrev reportern att SD vill känna sig som offer för censur. Jag tycker att SD utmålar sig själva till offer och som om alla andra skulle vara emot dem men SD verkar inte se anledningen till varför det är så. Både i det här exemplet och i politiken där de gnäller över att inga andra partier vill ta i dem med tång. Men hur kommer samhället att se ut om SD får mer att säga till om. Vad händer om de tar sig rätten att bestämma vad Fotografiska muséet i Stockholm och andra muséer får visa för konstverk? SD har visat att de har en inskränkt inställning till kultur och att de vill begränsa både konst och musik och det är obehagligt. I en partiledardebatt med Stefan Löfvén sa stadsministern att SD utgör 13 % av alla partier tror jag att han sa. De övriga partierna utgör 87 % Och Stefan Löfven sa att de övriga 87 procenten ska stå upp mot SD så att de inte får någonting att säga till om. Jag hoppas att Stefan Löfvén har rätt och att SD gör ett rent ut sagt Skit Dåligt val i år! Avslutar det här blogginlägget med ett citat: 
 
Sinnet är som en fallskärm. Det fungerar bara när det är öppet. 
 
 
 
RSS 2.0