Koll på credit!

Jag läser en riktigt bra bok om privatekonomi som Charlie Söderberg som varit med och lett teveprogrammet lyxfällan har varit med och skrivit. Ekonomi handlar om att ha balans mellan inkomster och utgifter. Man ska känna att månadsinkomsten räcker till det man behöver och att det också finns rum för ett sparande. Det finns aktiva inkomster som till exempel lön eller A-kassa. Och så finns det passiva inkomster som man till exempel får från avkastning på sitt sparande eller värdeökning på aktier. Ett samhälle styrs av två saker skriver författarna i boken och dessa är kommunikation mellan människor och pengar. Det är tufft att få jobb idag och författarna förklarar att förut på industritiden var företagen mer inriktade på att anställa arbetare för att få produktionen att gå runt. Nu är inte anställningar det viktigaste utan företagen är mer inriktade på lönsamhet. I boken står det också att det är små förändringar som man gör målmedvetet för ekonomin som ger resultat i längden. Om man har en knaper ekonomi så är det lätt att tro att det inte går att göra så mycket åt det men jag läste ett kapitel i boken där det står om vad man kan göra för att se över sina utgifter. 
Man kan:
 
  • Ansöka om att få nedsatt avbetalning på studielånet om man har svårt att betala av på det. 
  • Man kan också få en lägre skatt genom att till exempel gå ur Svenska kyrkan. Sorry alla religiösa folks, men ibland behöver man helt enkelt ösa vatten ur skutan så att den inte ska sjunka!
  • Åker man buss så är det billigare att köpa resekassa än att köpa dyra enkelbiljetter. 
  • Det går att se över sina utgifter för boendet, som till exempel om det går att säga upp någon försäkring som man inte behöver. Man kanske också kan få billigare el genom att byta elavtal och även se över om det finns ett billigare telefonabbonemang. 
  • I boken skriver författarna att man först betalar sina räkningar och avsätter en månadssumma för mat och hygien och sedan sparar en slant varje månad. Efter det kan man köpa saker som man vill ha. 
  • Man kan också skriva upp på en lista vad man vill köpa och vissa av de sakerna kanske man inte behöver köpa just nu. 
  • Man kan också börja handla på en mataffär med lägre priser och leta rabattkupunger!