Heavy metal detox

Lite kul att tänder har en adress och nummer för att tala om vart de sitter i munnen. Om man gör lite komedi av det hela så kan det låta ungefär så här. 
 
Amalgamfylld molar (kindtand)
Hellströms överkäke 26
Brf. Käften 
 
Jag har velat bli av med mina amalgamfyllningar länge nu men inte vetat hur jag ska bete mig för att få hjälp med det. Jag har också läst mycket om hur amalgam påverkar människokroppen och att det går blodkärl från tänderna och ut till hela kroppen. Och det gör att ämnena som finns i tandlagningar också går ut i hela kroppen. Därför är det viktigt att laga tänderna med vävnadsvänliga material. Amalgam är en alloyfyllning som består av kvicksilver (det farligaste ämne som vi hanterar i samhället idag), silver, koppar och zink. Jag har inte fått någon som helst hjälp eller stöd över huvud taget i det här av vare sig läkare eller tandläkare i Sandviken eller Gävle. De har sagt åt mig att jag ska låta fyllningarna vara kvar eftersom de är säkra.
Men jag har läst böcker som visar att amalgam avger kvicksilver i rumstemperatur och att man kan se det om man tittar på tänderna i ett elektronmikroskop. Den boken fick bibliotekarien i Sandviken hämta i folkbibliotekets magasin eftersom den tydligen ansågs vara för gammal. Men det finns andra böcker i bibliotekets hylla för odontologi (tandvård) där tandläkare och patienter har skrivit om amalgam och dess biverkningar. Jag har läst ganska många av de böckerna under några års tid. Jag har också läst artiklar på nätet och ett examensarbete som en student på Högskolan i Gävle har skrivit om biverkningar av amalgam. Jag har också varit hos en läkare i Sandviken för att jag ville hjälp med att bekosta min amalgamsanering av vården men det var lika kört som att springa rätt in i en betongvägg. Läkaren sa: - på riktigt Erika, strunta i det. Men sedan sa han: - Fast du gör ju som du vill. Jag fick inget intyg om tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling. Däremot fick jag ett intyg om att min medicin kan orsaka muntorrhet och därför ge mig några hundringar i rabatt när jag gick till Folktandvården. Men det hjälpte inte mig särskilt mycket. Jag är en envis jäkel så jag uppsökte en till läkare på min hälsocentral och hon sa: - Det kan vara bra att göra en amalgamsanering som en behandling mot ångest, men du får betala den själv. Jag har också varit på Folktandvården i Sandviken för att jag vill göra en amalgamsanering men jag vill inte att de ska borra i tänderna eftersom de inte har rätt skydd vilket gör att jag får i mig för mycket amalgam vid bortborrningen om de skulle göra behandlingen. Därför var jag först inne på att dra ut tänderna och låta dem sätta in bryggor. När de förklarade för mig att bryggor bara håller i några år ville jag sätta in implantat. Men min tandläkare på FTV. vägrade skriva remissen eftersom han förklarade för mig att det är bättre att ha tänderna kvar. Han lät inte glad när han frågade mig om han skulle borra i amalgamfyllningar. Men jag sa att vi inte skulle borra i dem. Jag tror att han blev så tacksam att han och jag kom överrens om att jag kunde gå förbi receptionen utan att betala! Så det blev en billig tandläkartid. Men jag lärde mig i alla fall något. Jag behövde hitta en tandläkare som jag litar på som kan göra en amalgamsanering och ett fyllnadsbyte på ett säkert sätt. 
Då var det "bara" att hitta en tandläkare som kunde göra det jobbet. Jag läste först om en tandläkare i Falun, men ändrade mig eftersom efterforskningarna på nätet visade att det stod endel om hen i en artikel i Expressen. Det gjorde att jag slog den tandläkaren ur hågen ganska snabbt efter att ha läst den artikeln. Jag letade vidare och hittade på en tandläkare i Stockholm som skulle kunna göra behandlingen under narkos och det tyckte jag lät bra. Men när jag gick in på deras hemsida så visade det sig att behandlingen skulle bli alldeles för dyr för mig. Omdömen från patienter som hade gått där visade också att den tandläkaren ev. var bättre på att ta betalt än att laga tänder och då var det bara att fimpa den tandläkaren också. 
Letade vidare och hittade en tandläkare i Uppsala som har jobbat med amalgamsaneringar i över 20 år. Jag hittade bara positiva omdömen på klinikens hemsida och ingenting negativt när jag sökte på nätet. Jag hittade också en blogg där en tjej hade gjort en amalgamsanering hos dem och hon hade bara positiva saker att säga. Jag ringde dit och bokade tid för en undersökning och fick skjuts till Uppsala av min snälla bror. Jag fick träffa en bra tandläkare och tandsköterska som jag kände att jag litade på. De har de skydd som behövs för att göra en amalgamsanering och det visade sig också att jag får råd att göra behandlingen om jag gör den hos dem. Men när jag tittade på kostnadsförslaget så visar det sig att jag inte får någon hjälp alls från försäkringskassan vare sig i det allmänna eller särskilda tandvårdsbidraget. Men kliniken har en prissättning enligt FK:s referenspriser och det gör att jag har råd att göra en amalgamsanering i alla fall. Jag tycker inte att vården tar sitt ansvar och det gör att allt ansvar läggs på mig som patient om jag vill göra en amalgamsanering. Det blir mitt ansvar att hitta en tandläkare som jag kan lita på och även att få råd att göra behandlingen. Det hade varit mycket enklare om jag kunde gå till min tandläkare fem minuters promenadväg från mitt hem och göra en amalgamsanering som ersätts delvis av FK. Men jag har verkligen fått erfara att det inte funkar så. 
Den 27/6 ska jag göra min amalgamsanering och det kommer ett till blogginlägg om den om jag inte chickar ur. Men det tänker jag inte göra. Trevlig fredag på er.