Jag vill lära mig spela med ett fint vibrato på fiolen!

Jag vill lära mig att spela med ett fint vibrato på fiolen. Jag lärde mig det fel när jag skulle lära mig att spela vibrato i åttan på högstadiet. Min fiollärare visade mig hur man skulle göra, och det kan ta upp till ett år innan man lär sig att spela det. Men jag kom på att jag kunde träna in det snabbare, men det blev inte bra. Det blev ett fuskvibrato. Jag har använt mig av det i alla år, men sedan berättade en fiollärare för mig att mitt vibrato verkligen var dåligt. Jag tog illa upp och blev ledsen. Han sa att han talade om det för mig för mitt eget bästa, men jag tyckte att han kunde ha varit mer finkänslig. Men kanske var det vad jag behövde höra för att jag skulle börja jobba på att träna in ett riktigt och fint vibrato. Det som jag spelade var ett okontrollerat handledsvibrato som faktiskt kan vara direkt dåligt för min hälsa att ha. Kroppen, och handleden mår inte bra för det. 
 
Nu har jag tittat på videor på youtube med duktiga fiollärare som går igenom hur man ska träna in vibrato på fiolen. Det är en rörelse där fingertoppen rullar från främre delen av en liten bit ifrån nageln till den andra, lite grann som en kaströrelse. Man kan träna in det utan stråke och träna rytmiskt och sedan använda stråken. Det låter lite grann som en surrande humla när man tränar men det hörs att det är ett mer kontrollerat vibrato även om jag gör rörelsen långsamt med fingertoppen. Man kan också använda en metronom för att få till rytmen när man tränar. När jag övar spelar jag med stråken och gör åtta rullningar med fingertoppen på greppbrädan. Jag har lätt för att falla tillbaka till mitt okontrollerade darr med handleden men då är det bara att öva som man ska igen. Om jag fortsätter träna så här varje gång jag spelar fiol så borde jag lära mig det. Det låter också mycket finare även om min nya teknik är långsammare när jag använder det här vibratot när jag spelar på en lös sträng. Det motiverar mig till att fortsätta att träna. 
 
Jag såg ett klipp på youtube med en duktig fiollärarinna som visade hur man spelar vibrato och hur man inte ska spela det. Hon spelade verkligen med ett fint vibrato och det inspirerade mig till att också lära mig det. Hon sa också att man ska använda det i spelet även fast man tränar. Jag spelar långsamma musikstycken och spelar vibrato på halvnoterna. Hon spelade också olika musikstycken och förklarade att man kan använda ett snabbare vibrato när det är forte (starkt) och ett långsammare vibrato med större svängningar när det är piano (svagt) i musikstycket. Jag ska fortsätta att träna för jag vill verkligen lära mig det där! Ett år, det går ju hur fort som helst och fatta vilken lycka när jag kan spela ett riktigt fint handledsvibrato på fiolen!